21 Mayıs 2011 Cumartesi

mayalı gül börek/çörek

 İlk börek tarifimizle blogun açılışını yapalım.Bu börek açma börekler kategorisinde.Ama açma börek lafı sizi hiç korkutmasın.Öyle incecik açılmıyor bu börek.
Börek tarifi dr.oetker instant maya broşüründen.Dün pişirdim bu böreği.Yanında da pasta hazırladım.
Mayalı börek deyince aklımda sadece yumuşak bir börek canlandı.
Her ne kadar tarifi ilk deniyor olsam bile kendime göre (!) uyarlamaktan ekleme çıkarma yapmaktan geri duramasam da bu tarifte birebir uydum talimatlara.Masumum yani:)
Sonuçta çok güzel kabaran bir çörek elde ettim.:)Yani nasıl anlatsam tepside bir mayalı poğaça gibi biraz da süt ekleseymişim su yerine yumuşacık poğaça olurmuş bu tariften.
 Diyeceğim aklınızda çıtır çıtır ne bileyim hani börek deyince ilk aklınıza ne geliyorsa işte öyle bişey beklemeyin.
Tarif güzel ona sözüm yok.Bir nevi peynirli ekmek gibi oldu.Özellikle pazar kahvaltılarına çok yakışır.Yabancılar zaten böyle tariflere ekmek diyorlar ya bizim poğaçalara filan işte bu tarif de içi peynirli dolamalı yumuşak kalpli ama üstü çıtır lezzetli bir çörek/ekmek oldu.
Bir dahaya pişirdiğimde suyun birazını ya da tamamını süt ile değiştireceğim.Yağlama sonra tekrar açma işi çok güzel bir çıtırlık verdi üstüne.İçini sade ya da yine peynirli yapıp mümkünse hamuru bütün açıp (3 e bölmeden) yağlayıp bohça yapmak yerine rulo sarıp sonra gül şeklinde dolayıp öyle koyacağım tepsiye.Puf puf kahvaltı çöreğim/ekmeğim hazır.Minik poğaçalar gibi toplar halinde koyup çiçek ekmek bile yapabilirsiniz.
Ya da hamuru yuvarlak hali ile aynı tepside ekmek olarak pişireceğim.
Hatta küçük güller şeklinde dolayıp muffin kalıplarına yerleştirip gül çörekler de yapılabilir.
Epey fikir verdi bu tarif bana.
Tarifi işte yazıyorum

Mayalı gül börek/çörek

4 su bardağı un
1 paket instant maya
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı hafif tepeleme tuz
2,5 çay bardağı ılık su
100 g. margarin
1 su bardağı peynir rendesi
1 yumurta (sarısı üstüne)

un ve mayayı karıştırın.şeker,tuz yumurta akı ve su ekleyip iyice yoğurun.
Hemen 3 parçaya bölün.Her birini merdane ile 0,5 cm.kalınlıkta açın.
Üstüne yumuşak margarinden bıçakla sürün.bohça gibi kapatın.
Hepsini bir kaba yanyana dizip  üstünü örtün.20  dk.mayalansın.
Sonra birini alıp dikdörtgen şeklini fazla bozmadan yani yuvarlaklaştırmadan ileri geri
sağa sola merdane hareketleri biraz daha açın.uzun kenara peynir serpin ve rulo sarın.
İlk ruloyu gül şeklinde dolayın yağlanmış küçük yuvarlak borcamın ortasına.(28 cm.lik)
Diğerlerini de aynı şekilde hazırlayın.Etrafına dolayın tepsideki gül şeklindeki hamurun.
Elinizle hafif bastırarak tepside boşlukları doldurmasını sağlayın.Merak etmeyin pişerken
tepsiyi iyice doldurup yükseliyor bile:)
Üstünü örtün 15 dk.daha mayalansın.Fırını 180 C ısınmış olsun.Mayalı hamurlar sıcak fırın
sever unutmayın.
Sonra üstüne çırpılmış yumurta sürün.Dilerseniz çörek otu ve susam serpebilirsiniz.
Yarım saat pişirin.
Çıkınca üstü sert olacak bu doğaldır.Tüm börekler böyle olur.Üstüne fırça ile sıvıyağ ya da su sürüp
bir mutfak bezi örtün.Ve üstüne de tepsi kapatın.Yarım saat sonra çok yumuşadığını tam yenecek kıvamda olduğunu göreceksiniz.

Afiyet olsun:)

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...