31 Mayıs 2011 Salı

ıspanaklı yufka böreği

En klasik şekliyle ıspanaklı yufka böreği.
ıspanaklı yufka böreği
  • kg.yufka
  • 1 kg. ıspanağın sadece yaprakları (köklerini  haşlayıp soğanla kavurup,sarımsaklı yoğurtla servis edebilirsiniz)
  • 3 tane orta boy soğan
  • tuz,karabiber ve dilediğiniz yakıştırdığınız baharatlar
  • 3 yumurta (1 sarıyı ayırın)
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağından 2 parmak az sıvıyağ
  • susam,çörekotu
*eğer tuzla aranız iyi değilse tuz yerine içe salça koyun.tuzunu ayarlıyor.az tuzlu ve lezzetine zeval gelmeyen bir börek elde ediliyor
*40 cm çaplı tepsi /büyük fırın tepsisi 
  1. ıspanak yapraklarını güzelce yıkayın. doğrayın.kullanıyrsanız salça ekleyin.soğanları ince kıyın.yağda kavurun.üstüne suyu sıkılmış ıspanağı  ekleyin.ıspanaklar ölene kadar birkaç çevrim pişirin.alıp soğutun.baharatlayın.(dilerseniz ıspanak iyice suyunu çekene kadar pişirin içte su kalmamış olur bizim acelemiz vardı ondan böyle yaptık)
  2. yumurtaları mikserle çırpın.(mutlaka mikser /blendır kullanın sonra böreğin içinde iyi çırpılmamış yumurtalar yağda yumurta gibi sırıtabilir.çırparsanız mikserle yumurtadan eser kalmaz ve kullandığınızı anlamazlar bile içinde.)
  3. çırpılmış yumurtaya sütü de ekleyip güzelce gene çırpın.yağı ekleyin.bu karışımdan 1 yemek kaşığı ayırmış olduğunuz yumurta sarısına ekleyin.bu üstüne sürülecek en son.
  4. bir yufkayı sofraya/tezgaha serin.kaşıkla sostan gezdirin.tamamen her karesine sürülecek diye bir şart yok kaşıkla 3-4 yk gezdirin yeter.sos tam denk gelecek artmayacak!
  5. yufkanın kenarlarından 1-2 parmak içe doğru katlayın kenarları düzgün olsun dikdörtgen şeklini alsın.
  6. önünüzdeki düz kenara içten koyun.6 yufka vardı ben kaşıkla çizdiğim çizgilerle içi 6 ya böldüm iç kabında.için suyunu koymayın sakın yufkanız hamurlaşır yoksa.sadece içten koyun.
  7. fazla sıkmadan rulo sarın.
  8. ruloyu tepsi yuvarlaksa gül şeklinde ortaya dolayıp kalanları etrafına dolayarak koyun.
  9. tepsi dikdörtgen fırın tepsisi ise kol böreği gibi uzunlamasına dizin zigzaglı.
  10. yumurta sarısını sürün yufkalar bitince.susam çörekotu serpin.
  11. biz küçük davul fırında pişirdik tepsimiz de davul tepsisi idi.30 dk.da pişti.fırında 180 C güzelce kızarana kadar pişirin.
  12. tepsiyi alınca üstüne mutfak bezi /havlusu örtüp üstüne tepsi kapatın.biraz yumuşasın.10 dk sonra servise hazır.
afiyet şifa olsun...

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...